Općenito

Riječ „laser“ akronim je nastao od početnih slova sintagme Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, tj. pojačanje svjetla poticanjem emisije zračenja.

Naime, laser je optičko pojačalo – uređaj koji pojačava valove svjetlosti. Takvo pojačalo stvara jako dobro definiranu svjetlost kojom se lako upravlja, tj. pogodna je za korištenje u različite svrhe. Po tim se značajkama laser uvelike razlikuje od drugih izvora svjetlosti poput sunca ili svjetiljke. Zapravo, složni su stručnjaci, laser proizvodi svjetlost kakva ne postoji u svemiru.

Prvi laser predstavljen je 1960. godine. Tim otkrićem razvoj tehnologije krenuo je u posve novom smjeru. Danas je svijet bez uporabe lasera nezamisliv. Medicina koristi lasere za najdelikatnije operacije, a mjesto su pronašli i u drugim područjima koja traže besprijekornu preciznost, npr. laseri se koriste za rezanje materijala u visokoj tehnologiji. Nezamisliv je i svakodnevni život bez lasera. Ugrađeni su u mnoge uređaje – od skenera barkodova na blagajnama do cd i dvd playera.

Laseri se dijele u dvije skupine: pulsne i continuos wave. Prvi svu svoju snagu koncentriraju u kratke impulse pa se snaga multiplicira. Zbog toga su zabranjeni za korištenje u sklopu laser showa tijekom kojeg se skenira publika. Prolight koristi isključivo continuos wave lasere. Oni su sigurni za rad s publikom pa u fantastičnom showu koji stvara, svi mogu bezbrižno uživati. Za publiku je nevjerojatan doživljaj naći se u sredini laserom napravljenog tunela ili stajati pored laserske površine.

Takvi se vizualni efekti ne mogu postići ni jednim drugim uređajem. Zbog toga se za vrhunac najvećih spektakala uvijek odabire laser show.