Laseri i financije

Možete li se obogatiti radeći laser showove? Tom je pitanju u knjizi Laser Light Show Handbook posvećeno cijelo poglavlje. Stranica je ostala prazna i na njezinoj je sredini napisano: „Ne.“

Naime, laseri spadaju u onu vrstu tehnike koja je iznimno skupa, a vrlo se brzo razvija. Zbog toga je neophodno stalno ulagati u nove tehnologije kako bi se pratili trendovi te zadovoljili čak i najzahtjevniji klijenti. Područje primjene profesionalnih laserskih sustava izuzetno je malo, a i ono je podređeno nizu propisa među kojima su najrigorozniji oni sigurnosni. Zbog pritiska takvih normi i izuzetne zahtjevnosti najčešće dugotrajnog rada, a s druge strane upitne isplativosti, malo se stručnjaka za rasvjetu odlučuje i na rad s laserima.

Početna ulaganja u osnovnu opremu neophodno se nastavljaju onima u cijeli niz dodatnih uređaja. Usporedno se ulaže i u obuku radnika te njihova usavršavanja jer se zastarjeli način rada brzo uočava. Publika danas ima pristup snimkama showova iz cijelog svijeta, a klijenti ne žele plaćati nešto deplasirano. Mnogi od njih, shvaćajući da laser show na eventu nije neophodan kao npr. razglas, nego spada među luksuznije usluge, za tu atrakciju sa zadrškom izdvajaju novac. Pritom za što manje novca žele dobiti što više. Zbog toga je nemoguće naplatiti svaki sat stručnjaka za lasere uložen u produkciju showa.

Stručnjaci Prolighta žive i rade s tim spoznajama. Ali s laserima rade iz ljubavi. U neobične su se zrake svjetlosti zaljubili još kao tinejdžeri, a danas im vjetar u leđa daje pogled na tisuće lica koja s neskrivenim oduševljenjem uživaju u njihovom laser showu.