Laser boje

Laser proizvodi najčišće boje u svemiru. Upravo je njihov sjaj razlog zbog kojeg mnogi na eventima žele upravo ovu tehnologiju. Pritom njihova potreba za bojom određuje i tip lasera koji će se koristiti.

Ako je klijentu dovoljna jedna boja, koriste se zeleni laseri. Prednost tih zelenih, inače najuobičajenijih, lasera je što su mnogo vidljiviji ljudskom oku od, primjerice, crvenog ili plavog. Naime, jedan watt zelenog svjetla dva do tri puta je blještaviji od iste jačine svjetla u plavoj ili crvenoj boji. Budući da su zeleni laseri najekonomičniji, često ih se koristi pa ih se publika već zasitila.

Zato su daleko posebniji laseri u punom spektru boja. Takvi full color, RGB ili white-light laseri, kako se još zovu, omogućuju projekciju svjetlosti u bojama željenog loga ili proizvoda. Laserski projektori za puni spektar boja u sebi imaju nekoliko lasera koji proizvode crvenu, plavu i zelenu lasersku zraku. Kombinacijom tih zraka i mijenjanjem njihova intenziteta dobiva se tražena boja, npr. žuta ili ljubičasta, a na najvišem stupnju nastaje bijela. Full color laser ukupno može proizvesti čak 16 milijuna i 700 tisuća boja.

Laseri koji mogu pružiti puni spektar boja, skuplji su od zelenih lasera pa to povećava i cijenu njihova najma.